Menu

Kenniscentrum Overheid voor duurzame toegankelijke overheidsinformatie

Sinds begin 2024 hebben wij een speciaal aanspreekpunt voor onze overheidspartners: het Kenniscentrum Overheid. Deze nieuwe afdeling ondersteunt de overheden die bij het NHA aangesloten zijn met expertise en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen omtrent de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie.

Wij zien dat overheidsorganisaties geconfronteerd worden met een breed scala aan complexe informatievraagstukken: van de implementatie van de nieuwe Archiefwet tot het beheren van open overheidsinformatie in een steeds veranderend landschap van applicaties. Het team van het Kenniscentrum Overheid staat klaar om deze uitdagingen aan te gaan en is het centraal aanspreekpunt voor onze overheidspartners.

Een adviescentrum voor complexe vraagstukken

Het Kenniscentrum Overheid fungeert als adviescentrum voor complexe informatievraagstukken, biedt begeleiding bij digitale overbrengingstrajecten en houdt toezicht op niet-overgedragen informatie. De accountmanager zet de wensen en behoeften van onze overheidspartners om in innovatieve NHA-producten en diensten. Daarnaast werkt de nieuwe afdeling nauw samen met specialisten van andere afdelingen binnen het NHA om een allesomvattende service te bieden.

Open en betrouwbare overheidsinformatie

Eén van onze voornaamste doelen is het ondersteunen van open en betrouwbare overheidsinformatie. Een voorbeeld hiervan is onze betrokkenheid bij de Wet open overheidsinformatie (Woo), het actief publiceren van overheidsinformatie. Actueel zijn wij bezig met een proof-of-concept waarin wij onderzoeken welke rol wij hierin kunnen vervullen.

Met de start van het Kenniscentrum Overheid geven we invulling aan onze ambitie om hét kenniscentrum voor onze overheidspartners te worden. We bevorderen met onder meer regiobijeenkomsten samenwerking en kennisdeling tussen onze overheidspartners en gebruiken onze expertise omtrent digitale tooling, systeemkennis en metadata om zowel binnen als buiten het NHA duurzame toegankelijke overheidsinformatie te garanderen.